sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Kuinka perustella hintansa

Ote kirjasta  Heikki Jokinen, Mustaa valkoisella- Freelance journalistin opas, Suomen journalistiliitto ry

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Paljonko työtä ja tekijöitä?

Nopeasti laskettuna niitä stylisteja joita lehtien sivuilla ja muualla on nähty, on yli 50 kpl. Enemmänkin varmasti on, mutta en jaksa muistaa kaikkia.  Sitten vielä erikseen elokuvia ja tv-projekteja tekevät ihmiset joita varmaan samoissa määrin. Kaikki alan työt ovat pk-seudulla, vain harvoin tehdään muualla.
Jo pelkästään lehtijulkaisujen parissa on useampi henkilö tarjolla yhtä työtä kohden. Lehdillä on usein  pitkään samat tekijät. Ne kenen tekijät vaihtuvat usein, ovat usein niitä joiden palkat ovat kehnot ja keinottelevat/ oikuttelevat muutenkin.
Liikkuvan kuvan puolella ihmiset eivät yleensä tee lehtiprojekteja, mutta kaikki puvustajat ja stailistit kilpailevat silti keskenään mm. tv-mainosten stailaamisesta.
Osasta ei tiedä miten tulevat toimeen ja varmaan tekevätkin muuta työtä ohessa. Osa on vaihtanut tai vaihtamassa alaa. Uusia kokeilijoita tulee jatkuvasti. Mietityttää miten kyetä pitämään hintoja yllä. Esimerkiksi meikkaajat kun ovat paljon järjestäytyneimpiä keskenään niin eivät polje hintojakaan niin herkästi. Stailistit ovat enemmän hintapaineen alla kun uudet suostuvat tekemään halvalla ja töitä ei muutenkaan ole kaikille jatkuvasti. Viekö seksikäs ala itsensä turmioon hintojen alenemisella ja liikakansoituksella? Stylistin työ oli vakaampaa vielä n. 10- 15 vuotta sitten. Nykyään kaikki bloggaritkin haluavat tehdä omat lehtijuttunsa. Toisaalta ala on sisäsiittoinen, toisaalta kuitenkin halpatyöntekijä on kiinnostava vaikka ei olisi tehnyt koskaan mitään.